Gemiste kans

Veel ondernemers zien branche vervaging als een kans. Om de klant een totaalbeleving te kunnen bieden, worden horeca & retail steeds vaker gecombineerd. Denk maar aan de coffee corners in boekhandels of musea. Een succesvolle combinatie, want klanten blijven langer hangen én geven meer uit dan ze wellicht van plan waren.

Afgelopen donderdag bezocht TEN tijdens de Food & Retail Innovation Tour het succesvolle concept Wasbar in Antwerpen. Opgericht door Dries en Yuri, twee jonge ondernemers die tijdens hun studententijd bij gebrek aan geld en plaats voor een eigen wasmachine naar hun moeder gingen om hun was te doen. Toen ze daar geen zin meer in hadden, besloten ze naar een wasserette te gaan. Daar brachten ze een paar nutteloze uren door, wachtend op hun schone was, in een saaie kale ruimte, waar niets te doen of te beleven was.

Toen kwamen ze op het geniale idee om hier zelf verandering in te brengen: de wasserette moest een plek worden waar je graag naartoe gaat om je vrienden te ontmoeten, waar je kan eten en drinken, waar je je haar kan laten knippen of je baard kan laten scheren. En waar in de tussentijd je was gedraaid wordt.

En zo ontstond het concept van de Wasbar, 3 jaar geleden begonnen in Gent, daarna volgde een tweede vestiging in Antwerpen, deze zomer opent een derde filiaal in Kortrijk en Brussel volgt hierna. 4 filialen in 4 jaar tijd, wat een droomstart voor deze jonge ondernemers en wat een ambitie! De diensten en producten van de Wasbar worden steeds verder uitgebreid, zo is er regelmatig live-muziek en worden er brunches georganiseerd. De community van de Wasbar groeit, krijgt steeds meer bekendheid. Wie had ooit gedacht dat een wasserette een hippe hotspot kon worden?

Yuri en Dries hadden ook plannen om de Wasbar naar Utrecht te brengen. Er zou immers zeker een markt voor zijn, met alle studenten die hier op kamers wonen. Maar helaas heeft de strikte Nederlandse wetgeving een streep gezet door dit plan. Vanwege het verbod op het schenken van alcohol in een winkelruimte.

Het is zo jammer dat de regelgeving in Nederland nog niet klaar is voor het nieuwe ondernemen en op deze manier ondernemers weert en demotiveert. De gemeente heeft blijkbaar liever leegstaande winkelpanden dan ondernemers die out of the box denken en de winkelstraat weer hot en happening maken.

Hetzelfde geldt voor Books & Bubbles, een boekhandel annex koffie- en eventlocatie in Amsterdam welke vanwege hetzelfde alcoholverbod dit voorjaar gedwongen werd zijn deuren te sluiten. De jonge eigenaresse maakte van literatuur een feestje en dat mocht niet. De workshops, schrijversavonden, boekenclubs en bubble tastings trok veel klanten naar de winkel, maar de gemeente was onverbiddelijk. En zo sloot wederom een origineel, gedurfd concept haar deuren.

Deze strikte regels zijn toch niet meer van deze tijd?! Als Nederland wil dat de economie weer aantrekt, zouden deze regels veranderd moeten worden. Kansen, ideeën en ambitieuze ondernemers genoeg!

Utrecht zou de Wasbar met open armen ontvangen en TEN organiseert dan graag de grande opening!

Bekijk hier alle foto's van de tour.
Alle ontwikkelingen binnen de Wasbar zijn te volgen op Facebook.


The Experience Network, Printerweg 10, 3821 AD Amersfoort
E-mail: info@10-europe.com, Telefoon: +31 33 2540709
KvK: 30145022 BTW nr.: NL806662529B01


Algemene voorwaarden - Privacybeleid

Wij accepteren de volgende betalingsmethode

© 2024 Alle rechten voorbehouden