Hybride retail: wat betekent het eigenlijk? Inleven en beleven!
De community is de toekomst van je winkel, live en online. Dit gaat niet om doelgroepen gebaseerd op leeftijd, opleiding en inkomen. Dit gaat over groepen mensen, die elkaar willen ontmoeten in jouw winkel. Die kan overal zijn en elke vorm aannemen, als de klant maar de juiste mensen ontmoet. Goed aanbod en personeel in een spetterende (online en live) ruimte zijn daarvoor voorwaardelijk en niet langer het onderscheid. Het draait niet meer om snelheid en ruim aanbod, het gaat om aandacht en verbinden. Dat maakt dat je niet alleen op omzet dient te sturen, maar ook op data en traffic en op nieuwe hybride vormen.
Er ontstaat een nieuwe sturing en terugkoppeling op de duurzame klantwaarde. Wat is mijn klantengroep waard voor de komende 5 jaar, moet je je afvragen? Sommige ondernemers sturen op 30 tot 50 jaar. Dan kan de aankooplocatie ineens veel meer vormen aannemen. Een online winkel met persoonlijk advies via een online connectie, waarbij de verkoopster met je meeloopt door de winkel. En een live winkel met een eventkalender en goede consultants, hiermee transformeren industrieterreinen in retail landschappen. De betaling vindt plaats bij de aflevering. In dat laatste geval wordt de winkel een showroom met lage kosten per m2. De events storen geen lastige buren en de klant kan gratis parkeren.
Wie zou dit willen? Welgestelde ouderen en zwangere vrouwen, die uitgebreid aandacht krijgen, zich veilig voelen en niet te ver hoeven te lopen. Ze krijgen ook geen bezorgers aan de deur. Of jongeren, die aankopen doen bij broedplaatsen van starters en kunstenaars, omdat de vibes daar goed zijn. Of in hotels en hybride musea, waar je eindelijk alle tijd hebt om je te verdiepen in je keuzes.
De toekomst draait om inleven en beleven, in wat je community wenst. De strijd zal gaan om de draagkrachtige groepen met een grote potentie om zich naar de toekomst toe te verbinden. Wij bedenken de vorm die erbij hoort. Het zal niet multichannel zijn, maar multi-experience. Het gaat van relevantie om te zenden naar relevantie om te ontvangen. Simon Sinek wees ons op onze eigen relevantie, kortom WHY? Waarom bestaan wij en waar komen we vandaan? De vraag is nu niet langer WHY van Sinek, maar de WHO van Struijk*. Van wie mogen we binding en klantwaarde verwachten in de komende decennia? Daarna pas WHY, relevantie, direct gevolgd door WHAT en HOW. De relevantie ligt niet langer bij ons, wij dienen enkel de WHY van de klant op weg naar hybride vormen van onze business. Het kan natuurlijk aan je deur voorbij gaan en ook vanzelf goed komen door te doen wat je al deed.
Désirée Struijk
Founding Director Fluvialis Group